Guide: Vin til tapas

Selvfølgelig hører der god vin til tapas, men hvilken vin er bedst?

Rød, hvid eller rosé?

Det kan være lidt svært at finde ud af, hvilke vintyper der fungerer godt med både saltede, søde, røgede og endda syrlige smagsnuancer. Tapas er en verden for sig selv, når det kommer til alsidige smagsindtryk.

Det store spørgsmål er: Skal det altid være rødvin, eller vil hvidvin, portvin, sherry eller mousserende vine også fungere? 

Vi har set nærmere på det hele, og herunder får du en lille vinguide, så du nemmere kan vælge en god vin til tapas. 

Rødvin til tapas – den klassiske

De fleste tænker på rødvin, når man skal finde en god vin til tapas. Rødvin og tapas hænger ekstraordinært sammen, for tapas stammer fra det spanske, og i Spanien er de eksperter i rødvine. 

Når du vil have en god rødvin til tapas, er det bedst at vælge en let og lidt frugtig rødvin. Her kan du med fordel gå efter rødvinstypen ‘joven’, der betyder ung. Vinen må nemlig helst ikke være for kraftig, for så drukner du smagen af den gode tapas. 

Nogle af de bedste typer af rødvine til tapas er bl.a. Tempranillo-druen i spanske rødvine, og den tyske rødvin Spätburgunder (Pinot Noir) er også blevet meget moderne. 

Men faktisk er rødvin til tapas ikke det mest brugte - mere. 

En mousserende vin til tapas 

Vin til tapas er blevet meget populær i de mousserende versioner, hvis du eksempelvis har meget kød på din tapastallerken. 

En sprudlende spansk Cava er et oplagt valg, fordi du selv kan vælge sødmegraden ud fra dine personlige præferencer. En Cava Brut Nature er i den ene ende af skalaen, og er ikke særligt sød og meget tør. En Cava Dulce ligger i den anden ende, hvor sødmen kan mærkes helt ud i fingerspidserne. En god mellemting kunne være en Cava Brut eller Seco. 

TIP: Det er bedst, at du vælger sødhedsgraden i vin, ud fra det du serverer. En sød vin til tapas er god til anretninger med f.eks. serrano, figner og dadler, og en lidt mere tør vin er god til fisk og salte retter. 

Anderledes vin: Sherry og portvin 

Måske lidt overraskende for nogen, men det er blevet moderne at drikke sherry eller portvin til en lækker tapasanretning. Begge vintyper harmonerer rigtig godt med de mange smagsnuancer. 

Sherry er en hedvin, og findes som både tør og sød. En tør sherry, som Sherry Fino, er god sammen med bl.a. skaldyr og salte retter, hvor en sød sherry som Sherry Pedro Xiemenz går rigtig godt sammen de sødlige retter, blåskimmeloste og desserter. 

Portvin i en lidt tør (og måske hvid) version er god til de cremede og lidt mere fede anretninger på en tapastallerken, og en vintage-portvin går rigtig godt med ostefadet. 

Rosé og hvidvin til tapas 

Det er også afsindigt skønt at nyde et afkølet glas rosé eller hvidvin til tapas. Det er altid en sikker vinder, fordi begge vintyper harmonerer godt med de fleste typer af tapasanretninger. 

Her er de spanske hvidvine et godt valg, men også en god tysk Riesling er en superb hvidvin til tapas. Foretrækker du en god rosé, så gå efter druesorter som Tempranillo fra Spanien eller Provence-vin fra Frankrig. 

Specialvine og ekspertviden hos Private Selection 

Hvis du søger en rigtig god vin til tapas, så kig forbi Private Selection i WAVES. Her bugner hylderne med spændende vine, hvor du nemt finder lige det, du søger. Hvis du er lidt i tvivl, kan vineksperterne i butikken hurtigt hjælpe dig, så du får den perfekte vintype med hjem. Samtidig kan du også se på udvalget af specialiteter, der vil gøre sig godt på et lækkert tapasbord. 

Opskrifter

Læs mere

Læs også

Opskrift: Passion Cocktail
Læs mere
Opskrift: Cosmopolitan
Læs mere
Opskrift: Melon cocktail
Læs mere